Noors design gaat de wereld veroveren

Als het aan de Noren ligt, staat het Noors design aan het begin van zijn internationale opmars. Als het aan ons ligt ook trouwens, want er gebeuren veelbelovende en spannende dingen in dit noordelijke land.

Milaan

Decennialang werd Noorwegen overvleugeld door zijn buurlanden Denemarken en Zweden waar het gaat om modern design. Nu is er een bewustzijn ontwaakt dat ook Noorse designers de wereld veel te bieden hebben. Sinds 2003 presenteren de Noren zich al op het London Design Festival onder het motto ‘100% Norway’. Dit voorjaar klonk het Noorse geluid door tot in Milaan, waar het design onder de noemer ´Norwegian Presence´ werd gepresenteerd op de prestigieuze Salone del Mobile.

Prop up door Vera & Kyte. (foto norwegianpresence.no)

Prop up door Vera & Kyte. (Foto norwegianpresence.no)

Stijl

Net als het andere Scandinavische design is het Noorse functionalistisch, pragmatisch en duurzaam. Maar het onderscheidt zich door zijn meer speelse, kleurrijke en poëtische karakter. Soms mysterieus en misschien wel een tikkeltje provocerend hier en daar. Noorse designers hebben een sterk ontwikkeld gevoel voor vorm en een grote liefde voor robuuste materialen als hout, metaal, glas, keramiek en wol. Opvallend in dat opzicht waren in Milaan de ontwerpen in larvikite, een gesteente dat in de omgeving van Larvik – aan de Noorse zuidkust – wordt gewonnen. Het is een stollingsgesteente dat zijn aantrekkelijkheid vooral ontleent aan de veldspaatkristallen die erin voorkomen. Het designduo günzler.polmar ontwierp de Larvik Serie met eerlijke, eenvoudige en zuivere vormen, bestaande uit twee kaarsenstandaards, twee muurhaken en een smalle plank voor aan de wand.

Larvik serie door günzler.polmar

Larvik serie door günzler.polmar. (Foto norwegianpresence.no)

Het duo Thomas Jenkins en Sverre Uhnger Larvikite paste larvikite ook toe in de tafel As Long As You Like, waarin het werd gecombineerd met massief essen- en eikenhout.

As Long As You Like door Thomas Jenkins en Sverre Uhnger

As Long As You Like door Thomas Jenkins en Sverre Uhnger. (Foto norwegianpresence.no)

Natuur als inspiratiebron

Noorse ontwerpers halen hun inspiratie op de eerste plaats uit de Noorse natuur: de ruige fjorden- en berglandschappen en de ogenschijnlijk nooit eindigende kustlijn. Designstudio Kneip onderzocht met Weathered de natuurkrachten. Vijf sculpturen bevatten sporen van de elementen, zoals vochtigheid, wind en beweging.

Weathered door Kneip (foto norwegianpresence.no)

Weathered door Kneip. (Foto norwegianpresence.no)

De Glass Stones van Kari Mølstad komen voort uit Mølstads fascinatie voor het verzamelen van kleine objecten in de natuur, zoals stenen en schelpen. Ze wordt geïnspireerd door de veranderende natuur, haar omgeving en door het materiaal zelf, waarmee ze graag experimenteert. Zo speelt ze met organische vormen en onderzoekt ze het samenspel van kleuren.

Glass Stones door Kari Mølstad (norwegianpresence.no)

Glass Stones door Kari Mølstad. (Foto norwegianpresence.no)

Margit Seland, van Noorse afkomst en met een atelier in Amsterdam, liet zich voor haar serie Tide inspireren door eb en vloed, de continue verandering van water, de lijnen in een landschap en de lucht.

Tide door Margit Seland. (foto norwegianpresence.no)

Tide door Margit Seland. (Foto norwegianpresence.no)

Iconen

In Noors design klinkt ook de sterke traditie door die de Noren hebben in meubel- en productdesign. Noren leverden een belangrijke bijdrage aan het iconische Scandinavisch design uit het midden van de 20ste eeuw. Ze verdienden ook toen al hun sporen met de productie van uitzonderlijk, kwalitatief hoogwaardig interieurdesign. Een voorbeeld uit die tijd dat we allemaal kennen: Tripp Trapp, de hoge kinderstoel van beukenhout. Wereldwijd een groot succes, er werden meer dan 9 miljoen exemplaren van verkocht. De Noor Peter Opsvik ontwierp de stoel en het Noorse bedrijf Stokke nam hem in 1972 in productie. Opsvik ontwierp overigens nog meer meubilair in dezelfde functionalistische stijl. Zie daarvoor het overzicht op zijn website.

Kristine Five Melvær plaatst zich in de traditie van iconisch productdesign met Mikkel, haar ontwerp voor een serie dekens, die gebaseerd is op de Bauhaus beweging en de Noorse traditie in wolfabricage. De Noorse dekenfabrikant Røros Tweed heeft Mikkel in productie genomen.

Mikkel, design door Kristine Five Melvær. (foto norwegianpresence.no)

Mikkel, design door Kristine Five Melvær. (Foto norwegianpresence.no)

Handwerk

Ook klinkt in het huidige Noors design een grote waardering door voor het handgemaakte. Terwijl het op een wisse dood leek af te stevenen, werd het handwerk opnieuw ontdekt door ontwerpers van eigentijds design. In Noorwegen is de passie voor het levend houden van tradities in het algemeen zeer groot en dat uit zich ook in de liefde voor het handgemaakte en duurzame product. De vele ambachtelijk werkende glasblazers die Noorwegen rijk is, zijn daarvan het sprekende voorbeeld. Sommigen onder hen weten hun ambacht tot grote hoogte te stuwen.

Dew en Else, designs door Kristine Five Melvær. (foto norwegianpresence.no)

Dew en Else, designs door Kristine Five Melvær. (Foto norwegianpresence.no)

Het toonaangevende Magnor Glassverk werkt samen met Noorse designers van naam, zoals Kristine Five Melvær en Kristine Bjaadal, die respectievelijk Dew, Else, Seasons (Melvær) en Hold (Bjaadal) ontwierpen. Al deze producten worden mondgeblazen in het atelier van Magnor.

Hold, design door Kristine Bjaadal. (norwegianpresence.no)

Hold, design door Kristine Bjaadal. (Foto norwegianpresence.no)

De natuur, een goed gevoel voor de betekenis van handwerk en eerdere hoogtepunten in het Noors design leiden vandaag de dag tot creatieve, innovatieve en zeker ook verrassende ontwerpen van Noorse designers. Daar gaan we ongetwijfeld nog veel van horen.

Meer informatie over ‘Norwegian Presence’ in Milaan? Kijk op www.norwegianpresence.no.
Meer informatie over ‘100% Norway’ in Londen? Kijk op www.100percentnorway.com.
In onze online boetiek vindt u behalve een aantal van de genoemde producten nog meer informatie over designers, merken en producten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s