Over Bryggen

Bryggen is het Noorse woord voor ‘aanlegplaats’ of ‘kade’: een verwijzing naar het handelsverleden dat Noorwegen en Nederland delen. Aan een kade gaan niet alleen goederen van en aan boord. Daar ontmoeten mensen uit allerlei windstreken elkaar. In het verleden zeilden Nederlandse kooplieden naar havens in Noorwegen en omgekeerd deden Noren Nederland aan. Onze talen kennen daardoor dezelfde woorden, we delen liedjes, spelletjes, voornamen en nog veel meer. In die uitwisseling ligt de inspiratie voor Bryggen. Bryggen verbindt oude en nieuwe werelden, werelden van ver en dichtbij.

Toen ik als historica mijn horizon wilde verbreden, stond de focus meteen vast. Noorwegen oefent vanaf het moment dat ik er de eerste stap zette een nietsontziende fascinatie op me uit. Grillige kustlijnen, onverbiddelijke hoogvlaktes, architecturale hoogstandjes, een bloeiende cultuur. Het land waar om middernacht de zon nog kan schijnen. Noorwegen is een land dat ik wil blijven veroveren.

Ik wil laten zien hoe de wereld van vroeger doorwerkt in de wereld van nu. Hoe oude ambachtelijke en industriële technieken ook voor ons van betekenis kunnen zijn. Traditioneel en modern gaan in Noorwegen moeiteloos samen. Er is veel waardering voor traditionele ambachten en productietechnieken en tegelijkertijd heeft Noorwegen innovatieve industrie en modern design. Er worden zulke mooie dingen gemaakt, daar zouden wij ook van kunnen genieten.

Zo begon ik Bryggen, een conceptstore in Noorse handwerk- en designartikelen. Geworteld in de lokale omgeving, maar met de uitstraling van een globetrotter. En met een ander idee over wat erfgoed in een mensenleven kan betekenen.

Kwaliteit, schoonheid en vakmanschap: daar geloof ik in. En ik werk uitsluitend samen met ambachtslieden, kunstenaars en bedrijven die dat ook doen. Bovendien probeer ik in alles zo verantwoord mogelijk om te gaan met onze medemens en de wereld in het algemeen.

Ik geloof ook in de kracht van verhalen. Elk product heeft een levensverhaal. Dat gaat over hoe iets is gemaakt, waar, door wie, van welke materialen en hoe het werd gebruikt. Elk artikel, hoe modern ook, staat in een traditie. Dat levert inspirerende verhalen op en die deel ik graag. Lees daarvoor ook mijn Bryggenblog. Zo krijgt iets wat u bij ons koopt nog meer betekenis.

De bergen, gletsjers, fjorden, het noorderlicht en de lange zomernachten, we kunnen ze niet naar hier halen. Maar we kunnen ons wel omringen met het prachtige uit de Noorse cultuur. Dat wil ik met Bryggen mogelijk maken.

Velkommen!

Jeanine Dekker

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s